torstai 30. elokuuta 2007

Sokeriherneen suikaleita






Itämaisten tuulien puhaltaessa ruokakulttuurissa on meidän saataville tullut monia tervetulleita ruoka-aineita. Yksi näistä on sokeriherneen palot. Niissä itse herneet eivät vielä ole kasvaneet. Niinpä palot ovatkin aivan litteitä.

Sokeriherneestä saa monenlaisia palasia ja suikaleita eri käyttöihin. Tässä on leikattu pitkittäin keskeltä kahtia ja nämä palaset keskeltä poikki. Keskellä on salmiakkikuvioita ja oikella ohuita suikaleita. Suuremmt palaset sopivat patoihin ja wokkiin. Suikaleita voi käyttää salateissa. Rapeana ne antavat salaattiin mukavaa pientä lisäpurtavaa.




Punajuurta raakana koristeeksi


Kyllä kotimaastakin löytyy kaikenlaista mukavaa raaka-ainetta. Yksi pitkään unohduksissa ollut on punajuuri. Nykyään sen rinnalla on saatavissa sellaisia variaatioita kuin keltajuuri ja raitajuuri.



Punajuurta voi syödä raakanakin kun tarjoaan sen riittävän ohuina palasina. Kuoret kannattaa kuitenkin ottaa pois koska ne ovat sitkeitä. Tässä punajuuri on ensin viipaloitu ja ne sitten leikattu suikaleiksi. Suikaleet sopivat hyvin vihreiden salatinlehtien päälle antamaan värikyyttä.

Kuvassa näkyy myös miten punajuuri on sisältä raidallinen. Erityisesti tämä näkyy punajuuren sukulaisessa raitajuuressa, jossa joka toinen kerros on vaalea. Kun leikkaa poikki kerrosten syntyy mukavan näköisiä suikaleita.


















Tuokaa juomaa, tuokaa juomaa, tarjoilija...




Tuula Amberla lauloi levyllään Pienet sanat laulun Tuokaa juomaa. Levy ilmestyi vuonna 1985. Alkuperäisen kappaleen Vsetakii nado podumat oli säveltänyt Liepins Zigmars ja sanoittanut Belskis Normund Z. Sen suomensi ja sovitti pari Jukka Alihanka ja Ilpo Murtojärvi.

Lulu albumin kansi



tiistai 14. elokuuta 2007

Pannukakku





Tähteeksi jääneistä maidoista ja kermoista voi tehdä pannukakkua, ennenkuin ne uhkaavat pilaantua. Tai jos muuten vaan on tullut ostaneeksi enemmän maitoa kuin käyttää.

4 dl maitoa
1 muna
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
runsas 2 dl vehnäjauhoa

1. Sekoita maitoon muna, mausteet ja lopuksi vehnäjauhot.
2. Käytä kierrevatkainta ja vatkaa tasaiseksi.
3. Voitele tasapohjainen vuoka ja voitele se.
4.Kypsennä pannukakku uunissa 225 :ssa. Odota että uuni on todellakin lämmennyt oikeaan lämpötilaan.
5. Kypsymisaika on 30 min.
6. Irrottele pannukakku vuoasta kun se on jäähtynyt käsitelyviileyteen.

Kuvassa olevaan vuokaan on käytetty 1,5 kertainen määrä taikinaa. Itse kukin syököön pannukakkunsa haluamallaan makeutuksella. Jollekin riittää hienosokeri toiselle pitää olla hilloa.





Paahdettuja siemeniä salaattiin






Salaattiin voi käyttää ainakin pinjan ja auringonkukan siemeniä. Paitsi että ne ovat hyvä ravintolisä, ne auttavat viiniä selviytymään usein etikkapitoisista kastikkeista. Niitä voi tietysti käyttää sellaisenaan, mutta vieläkin parempaa saa kun paahtaa ne. Tähän tarvitaan hyvä valurautainen peinikokoinen paistinpannu. Teflonpinnotteinen paistinpannu ei kestä tarvittavaa kuumuutta. Paahtoa kannattaa seurata silmä tarkkana, ettei siemenet pääse palamaan. Valmiit siemenet sirotellaan viimeiseksi salaatin päälle.


torstai 9. elokuuta 2007

Currykana


Savivuoassa valmistettava currylla maustettu broileri.



broileri
öljyä
currya
paprikajauhetta
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
suolaa
valkopippuria

1. Pane lasittamaton savivuoka likoamaan veteen siksi aikaa kun teet muut valmistelut.
2. Poista broilerista ylimääräiset rasvat. Jätä nahka paikoilleen. Se suojaa ja antaa makua ja mehukkuutta.
3. Mittaa pieneen astiaan 1/2 desiä öljyä. Lisää siihen paprikajauhetta. Pane vielä curryä niin paljon, että muodostuu sakeahko tahna. Anna hieman aikaa turvota.
4. Kuori sillä aikaa sipulit ja valkosipulit. Halkaise sipulit.
5. Sirottele broilerin sisään suolaa ja pippuria.
6. Työnnä broilerin sisään sipulin puolikkaat ja valkosipulikynnet.
7. Ota savivuoan puolikkaat vedestä ja aseta broileri alapuolikkaaseen.
8. Sivele broilerin pinta kauttaaltaan curry- ja paprikatahnalla.
9. Pane savivuoan kansi paikoilleen ja aseta vuoka kylmään uuniin alimmalla tasolle.
10. Kypsytä 200 C asteessa puolitoista tuntia. Kokeile kypsyyttä vetämällä koivesta. Kun se tuntuu irtoavan helposti on broileri valmis. Kaada liemi omaan astiaansa ja sulje broileri savivuokaan tarjoille panoon asti.
11. Tee liemestä kastike.

Tarjoa keitetyn riisin kanssa.


Kotiolueitten tekijöille reseptejä







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...