sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Viinin korkkivika



Erilaisia pullojen sulkemiskorkkeja.












Viinien virheitä on aika paljon enemmän, mutta useimmin olen törmännyt korkkivikaiseen pulloon. Arvioidaankin että 5% viineistä löytyy korkkivika. Korkittuminen johtuu huonosti pestyistä korkeista. Sen tunnistaminen voi olla vaikeata, mutta kun kerran törmää kunnolla korkkivikaiseen, niin se on niin voimakas, ettei viiniä millään voi juoda loppuun saakka. Maku voi aluksi tuntua erikoiselta, mutta suu ei lopulta enää suostu vastaanottamaan pilalla olevaa viiniä. Seuraavalla kerralla tunnistaakin paremmin korkkivikaisuuden, kun tietää mitä se on.

Makua kuvataan termeillä "ummehtunut, homeinen, maamainen, tympeä, vanha kellari". Jotkut sanovat, että siinä maistuu pahvilaatikko. Viinienjuojien kyky havaita makuvirheitä voi vaihdella melkoisesti. Joku huomaan sen heti ensi nuuhkaisulla ja toiset naurahtaen jatkavat juontia, kunnes eivät enää saa tippaakaan alas.

Yksi viininmaistelun tarkoitus ravintoloissa on nimenomaa korkkivirheen löytäminen. Parhaiten se kävisi tuollaiselta herkästi aistivalta, mutta tavallisimmin sen tehtävän saa viinin tilaaja. Pienestä lasin pohjallla kaadetusta lirauksesta pitäisi selvitä virheellisyydet. Maistajahan hyväksyy viinin. Jos hiemankin epäilee, kannattaa pyytää korkki haisteltavaksi. Pelkkä homehtuneisuus ei ole selkeä merkki. Korkin päälle on voinut pullottaessa läikähtää viiniä, joka on sitten homehtunut. Korkkivika johtuu puutteellisesta korkkikorkin pesusta, se vaikuttaa korkkiin haurastuttavasti ja niin korkki päästää ilmaa pullon sisään. Hapertunut ja tummunut korkki viittaa korkkivikaan. Jos se vielä haiseekin homehtuneelta ja pahvilta, niin pitää kertoa tarjoilijalle epäilevänsä korkkivikaa. Hienoissa paikoissa pullo ilman muuta vaihdetaan, mutta joskus tarjoilija itse maistaa viiniä tai kutsuu sommelierin paikalle. Nykyään vähemmän muodollisessa kanssakäymisessä voi olla hauskakin, kun saa murrettua niin sanotusti jään ja pääsee keskusteluaaltopituudella henkilökunnan kanssa.


Kotona löydettyyn korkkivikaiseen pulloon kaadetaan takaisin pilaantuneet viinit ja palautetaan pullo Alkoon. Kuitti ei ole välttämätön, mutta joustavoittaa asiankäsittelyä. Voi olla ettei itsekään ole täysin selvillä mistä on pullo ostettu: Alkosta vai peräti tuotu ulkomailta. Alkon pulloissa lukee nykyään ainakin "Sisältää sulfiitteja", jos ei peräti laajemminkin viinin esittelyä suomenkielellä. Tavallisesti saa pullon vaihdettua samaan viiniin tai jos sitä ei löydy niin jotakin muuta (hintaero maksetaan puoleen jos toiseen) tai rahat palautetaan. Tapahtuman joutuu kuitenkin kuittaamaan omalla allekirjoituksella.

3 kommenttia:

Nita kirjoitti...

Kaikissa hyvissä ravintoloissa tarjoilija tai sommelier maistaa viinin itse tiskin takana ennen asiakkaalla maistattamista. Viinin maistattamisen syy on kohteliaisuus, etiketti ja se, että asiakas voi todeta pitävänsä viinistä ja haluavansa ostaa sen. Jos asiakkaalle todella tuodaan pöytään korkkivikainen viini, ja jätetään asiakkaan tehtäväksi tunnistaa mokoma vika, on kyseessä todella luokaton ravintola. t. ravintolatyöntekijä :)

Jan Alanco kirjoitti...

Edellisestä jäi pois lähde:

Essi Avallan kirjoittaa Glorian Ruoka & Viini lehdessä:

Tarjoilija tuo tilatun viinin ja hyväksyttää asiakkaalle pullon. Pullon avaamista seuraa viinin maistaminen, jonka tarkoituksena ei ole päättää, pitääkö asiakas viinistä vaan onko viini kunnossa. Asiakas saattaa saada eteensä korkin, jota hän voi halutessaan haistaa. Lopullinen kuntotuomio tulee kuitenkin maistamalla. Hyvässä ravintolassa tarjoilija maistaa viinin asiakkaan puolesta. Ravintola-asiakkaan ei tyarvitse osata tunnistaa korkkkivikaa tai muita viinin virheitä, joten palvelu tuo aitoa lisäarvoa.

Jan Alanco kirjoitti...

En myöskään koskaan hyväksy valmiiksi avattua pulloa, koska mistä voin tarkistaa, että sen sisältö on aito. Tarjoilija voi toki tuoda avaamattoman pullon asiakkaan nähtäväksi, avata sen ja itse suorittaa maistamisen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...