sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Salaatti pitää rakentaa


Hyvä salaatti syntyy siten, että se rakennetaan kerroksittain. Pohjaksi valitaan joku kovempi ja rapeampi salaattilaji. Se muodostaa rungon ja antaa pureksittavaa. 
Jäävuorisalaattikerä, jäävuorisalaattia ja romainensalaatti.
Pohjan päälle laitetaan pehmeämpiä salaatinlehtiä.


Suikaloitua keräsalaattia, pehmeämpiä salaatinlehtiä sen päälle ja lopuksi aromaattisia lehtiä.

Aromaattisia lehtiä laitetaan päällimmäiseksi. Viimeiseksi mainittuja aromaattisia ja koristeellisia salaatteja ovat rucola, punamangoldi tai vaikkapa punajuuren versot.

Tavallinen- ja punaendiivi
Aromaattisiin salatteihin kuuluvat myös endiivit. Endiivi on hieman karvas ja tuo sellaisena omanlaisensa vivahteen.
Tavallinen endiivi tarjotaan usein kokonaisina lehtinä tai sitten se leikataan sellerin tapaisesti puolikuun muotoiseksi paloiksi.
Punaendiivi useimmiten revitään pienemmäksi. Itse poistan paksuimmat valkoiset rangat, koska niistä tulee liikaa karvautta salaattiin.
Myös friseesalaatti kuuluu endiiveihin.


Lehtisalaatti perustan päälle tulevat maustavat ainekset.
Herneenpalko suikaleita, kesäkurpitsan palasia ja tomaatteja.

Seuraavaksi ravitsevia aineksia.
Fetajuustoa kuutioina, pinjan siemeniä paahdettuna ja jotakin kuivattuja marjoja kuten karpalo tai goji.

Yrteillä voi maustaa salaattinsa. Ne on hyvä laittaa tässä vaihessa ennen nestemäisiä kastikeaineksia, jolloin jos käytettävissä on vain kuivattuja yrttejä, ne saavat tarvitsemaansa kosteutta.

Salaatti alkaa olemaan loppusuoralla. Vielä tarvitaan kastike, joka mehevöittää, antaa makua ja tuntumaa,
Viimeiseksi mainittu on tärkeä. Salaatti ei saa tuntua sellaiselta kuin söisi ruohoa tai rehua.

Punaviinietikka
Valkoviinietikka
Oliiviöljy
Ballsamiviinietikka
Dijon hunajasinappi




Yksinkertaisimmillaan kastike voi koostua pisaroina ripotellusta viinietikasta ja öljystä. Seuraavaksi hieman monimutkaisempi on vinegretti, joka tehdään samaisista aineksista.

Kupin pohjallle pannaan teelusikallinen sinappia. Hunajasinappi antaa pyöreyttä helposti liian väkeväksi tulevaan kastikkeeseen. Saman verran etikkaa ja pari teelusikkaa öljyä. Öljyä ei saa olla liikaa, koska silloin kastike ei emulgoidu. Mittateelusikalla hämmennetään aineksia voimallisesti, jolloin ne yhdistyvät sameaksi ja  läpikuultavaksi kastikkeeksi. Vinegretti on on voimakasta, joten sitä ei tarvita suurta määrää. Sitä voi lusikalla ripotella sinne tänne pitkin salaattia.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...