maanantai 16. marraskuuta 2015

Kotona tehtyä leipää. Osa 2.





Hiivan voi vaihtaa kuivahiivaksi. Tuore hiivaa 50 gr vastaa 15-20 gr kuivahiivaan. Yhdessä kuivahiivapussissassa on 11 gr. Joten voisi hyvinkin vastata 50 gr tuoretta hiivaa.

Myllynparas.fi/suomi/kuluttajaneuvonta/yleisimmin_kysytyt_kysymykset/aineet_ja_seokset/tuoreen_hiivan_korvaaminen_kuivahiivalla/


Jostain syystä melko yleisesti resepteissä jauhojen määrä on liian suuri. Ei siis kannata noudattaa orjallisesti, muutoin tulee painavaa ja kuivaa leipää. Oikea määrä pitää oppia arvioimaan. Jauhoja on sopiva määrä kun taikina ei paljonkaan enää tartu kulhoon eikä käsiin. Taikinan saa kulhosta jauhottamalla kädet kastamalle ne jauhopussiin. Kannattaa myös antaa taikinan välillä hieman levätä, että näkee taikinan kunnon kun nesteet on kunnolla tasaantuneet kaikkialla taikinaan.

Käsin alustamisen voi korvata keittiö koneessa taikinakoukun kanssa. Mainiot Teemu ja Markus antavat Leipäkirjassaan koneella vaivaamisen ajaksi 18 minuuttia. Taikinasta tulee tuossa ajassa siloinen ja tasainen. Ja hieman kiiltävä. Mutta on omat koulukuntansa. Käsin vaivaaminen on monien mielestä terapauttista ja tuntuma on hyvin erilainen.

Pataporisee blogi esittelee kirjan























Alkuun sitä tekee leipiä suoralinjaisesti. Taikina tehdään valmiiksi saakka samana päivänä. Ihan hyviä tuloksia tulee tälläkin tavalla.
Hieman kehittyneempi menetelmä on tehdä ensin raski. Se toimii esitaikinana ja valmistuu samankin päivän aikana. Yleensä kuitenkin raski tehdään edellisenä iltana ja annetaan sen muhia yön yli. Kahdeksan tuntia on lyhin aika, mutta mitä pitempään antaa raskin valmistua sitä ennemmän saa syvempiäkin makuja aikaiseksi. Valmiiseen leipään tulee jo isompia koloja kaupasta ostetun leivän tapaan.
Edellisestä on vieläkin kehittyneempi versio hapanleipäjuuri. Juuri voi olla vaalea tai tumma.


Löydettyjä ja kokeiltuja leipiä, esitaikinalla

Pataleipä, esitaikina

Piimälimppu, 1,5 t esitaikina





Siirappinen siemenleipä


Leikkaan reseptejä lehdistä tai tulostan nettisivuilta. En aina muista kirjoittaa alkuperäistä löytöpaikkaa ylös. Tämä resepti on luultavasti Ruoka ja viini lehdestä


2 dl vettä 42 Celsius astetta
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
3/4 dl tummaa siirappia
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1 rkl kokonaisia kuminansiemeniä
2 1/2 dl ruisjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
päälle
1/2 dl tummaa siirappia
1/2 dl vettä
auringonkukansiemeniä
kurpitsansiemeniä

Mittaa vesi, kuivahiiva, suola, siirappi ja siemenet kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot vähitellen ja sekoita koneella noin 10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa irtoaa sopivasti kulhon reunoista.
Kohota taikinaa peitettynä huoneenlämmössä noin kaksi tuntia.
Kerää kohonnut taikina kulhosta jauhotetuin käsin. Vaivaa ilmakuplat pois ja muotoile vuokaan sopivaksi pötköksi. Aseta öljyllä voideltuun vuokaan ja tasoita taikina pohjalle tasaiseksi matoksi. Kohota vielä noin reilu tunti peitettynä liinalla huoneen lämmössä. Leipä kohoaa lopulta hieman laitoja korkeammaksi.
Lämmitä uuni 240 asteeseen. Penslaa leipä siirappivedellä ja ripottele siemeniä päälle. Aseta vesiastiallinen kuumaa vettä uunin pohjalle tai ruiskuta kolme neljä suihkausta vettä uuniin. Paista 25 - 45 minuuttia kunnes pohja kumisee koputeltaessa. Vuoassa leipä voi jäädä melko pehmeäksi pohjasta. Jätä vuoka pois ja aseta leipä pellille leivinpaperin päälle ja paista vielä noin 12 minuuttia, kunnes pohja kumisee koputeltaessa.
Jäähdytä leipä ritilän päällä noin puoli tuntia ennen kuin leikkaat.





sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Italian punaviinit johonkin järjestykseen




Italian viinit ja viinityylit tuntuvat välillä niin moninaisilta, että helposti menee sekaisin.
Löysin tällaisen tekemäni muistiinpanon yhdestä pilvestäni.





































Piemontessa on kaksi rypälelajiketta Barbera ja Nebbiolo.

Venetossa viinit tehdään Valpolicellasta, joka koostuu kolmesta rypälelajikkeesta Corvina, Molinara ja Rondinella.

Toscanassa on yksi pää rypälelajike Sangiovese. Kun siihen yhdistetään Cabertnet Sauvignon saadaan supertoscanalinen.

Tämä on tietysti hyvin yksinkertaistettu käsitys. Rypälelajikkeita on melkoinen määrä vielä lisää. Mutta näillä kolmella alueeseen liittyvällä määrityksellä pärjää aika pitkälle.

perjantai 6. marraskuuta 2015

Camra - Englannin real ale vahti






Campaing for real ale

http://www.camra.org.uk
















Kun Englannissa ruvettiin olemaan huolissaan kotimaisen oluen mahdollisuuksista perustettiin järjestö, joka ryhtyi vahvistamaan englantilaisten pubien ja olueitten asemaa. Järjestö pitää suosittelemistaan oluista ja pubeista listaa internetissä ja julkaiseen taskuun sopivaa opaskirjaa.






















torstai 5. marraskuuta 2015

Pataleipä


Lasipadassa valmistettu pataleipä.


















Tämän leivän hyvin helppo valmistustapa on ennätysajassa levinnyt ympäri maailman. Monien vihjeiden mukaan tämä olisi ollut ensimmäinen taho, jossa  menetelmä kuvataan. Video on New York Times -lehden verkkosivuilla.

No-knead-bread

Hyvin varovainen pitää olla tulikuumien patojen kanssa. Kannattaa etukäteen miettiä mitä tekee, missä järjestyksessä ja tarvitaanko pata-alustoja kuinka monta? Kunnolliset  paksut patakintaat ja kaksi alustaa, joista toinen padalle ja toinen sen kannelle.

Työjärjestys on seuraava.

1. Ensin tehdään monta tuntia aikaisemmin taikina, jota ei paljonkaan sekoiteta.

2. Uuni lämmitetään 225 C asteeseen käytettävä pata sisällä kuumenemassa. Jotkut astian voi olla syytä kevyesti öljytä, jottei taikina tartu astiaan.

3. Valmis taikina nostetaan jauhotetuilla käsillä suoraan uunista otettuun pataan, joka mukavasti sihahtaa.
Tai taikina kumotaan jauhotetulle alustalle, taitellaan kirjekuori menetelmällä ja koristellaan
jauholla tai leseillä kuten videossa. Muotoiltu leipä tiputetaan varoen kuumaan pataan.

4. Paistetaan noin puoli tuntia. Jonka jälkeen vielä 15 min. ilman kantta.

5. Padasta löytyy hienon näköinen kuuma leipä, joka jäähdytetään ritilän päällä ennen kuin päästään maistamaan.

Resepti taikinalle

7 dl vehnäjauhoja
1 1/2 suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
4 dl lämmintä vettä

Videossa tyyppi kataa kulhoon jauhot, suolan ja kuivashiivan. Sekoittaa nopeasti. Lisää veden ja sekoittaa aika ylimalkaisesti. Kulhon päälle voi laittaa kelmulla tai hedelmäpussin. Taikina laitetaan johonkin rauhalliseen paikkaan 8-24 tunniksi.
Jauhoja voi vaihdella makunsa mukaan. Voi jopa tehdä Saaristolais pataleivän (kesken).
Kun paistamisen aika tulee uuni pannaan päälle 225 C asteeseen. Taikinan voi kumota jauhotetuin käsin pataan. Tai sitten sen voi käsitellä videon tapaan taittelemalla sen kirjekuori menetelmällä ja koristelemalla pinnan jauhoilla tai leseillä. Pata sihahtaa kun se kohtaa hyvin paljon viileämmän taikinan. Terävällä veitsellä voi tehdä viiltoja tai ristin leivän päälle. Kansi päälle ja uuniin 30 minuutiksi.
Pata voi olla valurautainen pata, keraaminen pata, lasipata tai kattila. Myös savivuoassa onnistuu, jossa kuitenkin pitää pata kansineen kastella ennen lämmitykseen panoa uunissa. Kostea savivuoka varsinkin pannaan kylmään uuniin lämpenemään..  Savivuokaan voi taikina tarttua, joten sen kannattaa öljytä. Paistoaika voi myös olla pidempi, koska leipä on kosteassa padan sisällä. Nyt myös otetaan varsinaisen paistoajan jälkeen kansi pois 15 minuutiksi.

Olkaa hyvin varovaisia kuumien patojen kanssa. Väitetään että lapsikin voi tehdä pataleivän, mutta silloin voi olla syytä aikuisen ohjaukseen. Jos kuitenkin käy niin, että ajattelemattomuudessaan ottaakin padasta kiinni ja polttaa kätensä, pitää palaneet ihon kohdat laittaa melko pitkäksi aikaa (ainakin puoli tuntia) kylmän valuvan veden alle. Tai jos pakastimessa on tarkoitukseen tehtyjä kylmettimiä. Niin painemalla niitä pyyhkeeseen käärittynä palaneisiin kohtiin. Paljas voi olla kivulias ja voi aiheuttaa uusi vammoja. Siis erityistä varovaisuutta!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...