tiistai 6. syyskuuta 2016

Latva-artisokasta syödään lehdet ja pohja



Latva-artisokat ovat talviaikaan isokokoisia ja kovan tuntuisia. Keväällä saa ranskalaisia pienikokoisia uusia artisokkia. Suomessa taas uusia  artisokkia saa elonkorjuuaikana. Artisokista syödään lehtien sisäpuolelta vaalea osa ja varsinainen herkku on lehtien alta paljastuva pohja. Koska artisokkassa ei ole kovin paljon syötävää se sopii hyvin alkuruoaksi. Varsinkin ystäväporukalla siinä on paljon askarteltavaa ja seurusteltavaa aterian alkupuolella. Maku on erikoinen ja hurmaava.

Isokokoinen talviartisokka.


















Varresta otetaan tukeva ote ja käännetään napsauttaen irti.


















Talviartisokan lehtien kärjet voivat olla kovia ja teräviä. Ne
leikataan saksilla pois.




















Artisokka keitetään runsaassa vedessä. Keittoaika vaihtelee 5:stä minuutista 15:sta minuuttiin.


Kypsyyttä kokeillaan työntämällä tikku katkaistun varren
jättämään kantoon.




















Artisokat on hyvä leikata kypsänä pituuttaan kahtia, jolloin syöjä pääsee suoraan syömäpuuhaan ja artisokasta saa kaavittua parta pois lusikalla.

Vielä kaavitaan loput parrasta ja artisokka on valmis
syötäväksi.



















Artisokan lehdet voi kastaa voisulaan.



















Sulatetun voin voi korvata vaikka vinegretillä tai jollakin maitotuotepohjaisella maustetulla kastikkeella.















Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...